Lördagsbrunch

Aaah, äntligen helg!

Som de av er som kollade videon jag laddade upp igår redan vet så hade jag tent igår. En tent som jag nu skrev för tredje gången. Och förhoppningsvis sista.

Så, nu är det helg, och jag kommer att njuta fullt ut av att inte studera! (Vilket inte höll i sig så länge, eftersom jag behöver börja på att läsa en doktorsavhandling. Och en roman. Och en grammatisk forskning. Men annars...) Så idag valde jag och mannen att sova ut, flera dagasrs sömnskuld tär på en stackars aktiv studerande. Och vi sov inte ens särskilt länge, men låg och morgnade oss och pratade om livet halva förmiddagen. Och eftersom vi som bekant tänker med magen kom vi förstås in på ämnet dagens mat.

Det ena ledde till det andra, och plötsligt satt vi i bilen påväg mot butiken för att inhandla vår frukost/lunch. Och brunch blev det.

brunch-1.jpg

Tre sorters ostar, hemgjord skagenröra, fröknäckebröd och vitloksfocaccia. Mums. Dessutom hittade vi en vitvinsflaska i kylskåpet, som om det var tänkt att vi skulle dricka vin denna morgon. (Tack Rebecka för födelsedagsgåvan! <3).

Och så blev det. Och oj vad vi satt och njöt efter veckans tentläsning. Detta var vi nog värda! Och eftersom vi båda nu äter LCHF så sitter vi ännu och är helt sjukt mätta, fast det är tre timmar sen vi åt. Puh!

brunch-2.jpg
brunch-3.jpg
brunch-4.jpg

Vitlöksfocaccian var rester från gårkvällens middag (som också var helt sjukt god, i helt fenomenalt sällskap) och focaccian kändes som himmelriket självt. Focaccia känns som något som uppkommit efter att jag började med LCHF (oktober 2015), så det är något jag aldrig själv smakat. Men jag skulle kunna anta att det smakar ungefär som denna gjorde. Alltså mmmmm! Och endast 1g kolhydrater per bit! Tänk på det!

Hoita till om ni vill se receptet!

brunch-5.jpg

Nu ska jag återgå till att njuta av livet. Någon timme ännu före jag igen behöver studera lite. Men bara lite. Det är ju lördag!

Matfunderingar

Som ni kanske minns skrev jag förra veckan att jag skulle testa på paleo. Nu är det gjort, och nu kan jag komma med en utvärdering.

Som jag skrev så var min första orsak för att testa något nytt för att se om min bubbliga mage lade sig. De två-tre första dagarna gick det ok. Men vartefter jag började äta mer och mer frukt så började den bullra igen. Så det skulle ha blivit en (enligt mig) ganska ensidig diet att följa i längden.

Så nu är jag tillbaka på LCHF. En livsstil jag trivs med, en livsstil jag är van med. Jag kommer nu också att äta enligt strikt LCHF, senast jag följde det så bubblade magen inte alls.

Men, tillbaka till paleo. Överlag tror jag att någon slags blandning mellan LCHF och paleo kan vara den ultimata livsstilsdieten. Överlag var det enkelt att följa och kroppen kändes bekväm. Dock fanns det två stora nackkdelar. Den första är mjölkprodukterna. Så sjukt svårt att avstå från då man inte vill äta ersättningsprodukter. Det var jobbigast att inte kunna äta smör och ost.
Den andra är blodsockret. Med LCHF är jag van att inte behöva äta så ofta eftersom blodsockret hålls på en jämn nivå hela tiden. På paleo där man inte ser till kolhydraterna över huvudtaget så gick mitt blodsocker mer upp och ner än vanligt. Detta ledde till att jag ofta blev cranky och hangry om jag inte fick något mellanmål med jämna mellanrum. Medan jag med LCHF hur bra som helst klarade av att gå många timmar utan mat.

Så, med det sagt så kommer jag nu att äta LCHF. Överlag. Men när jag känner att jag behöver variation kommer jag att äta paleo. 

Bland annat sånt här gott kunde man äta på paleo.

Bland annat sånt här gott kunde man äta på paleo.

Så nu idag, är jag tillbaka på LCHF. Och det känns skönt. Det är tryggt och bekant. Och OST! Så som jag har saknat dig! Dagens mat blev LCHF-pizza. Den bästa och godaste LCHF-maten. En liten bit så är man mätt och nöjd. 

 

LCHF-pizza

LCHF-pizza

I övrigt har dagen mest gått i studiernas tecken. Tentläsning och föreläsning på schemat. En sminkfri dag fick det bli också. Så man kan klia sig i ögonen då det blir för mycket av det goda.

 

IMG_7451.JPG

Så, sammanfattningsvis: Paleo var bra, jag trivs bättre med LCHF. LCHF-pizza är bäst och studier tröttar ut.

Konmari method - kitchen

The time has come, for miscellaneous items in the Konmari method. A quite huge category. First off - Our kitchen. We have never been truly satisfied with our kitchen in the apartment we are living in right now, but now it seems that we have gotten to the root with that. We had too much stuff in too little space.
 

We got rid of quite a lot. Apart from what we now have in the kitchen, we allowed ourselves to keep two boxes in the attic, but the rest was going either to the red cross or to my younger brother.

I hope you are having an amazing week!
See you!

 

promoa-3.jpg

Paleo

Som de flesta av er säkert vet, så har jar under ca 2 års tid ätit enligt LCHF (low carb high fat). Ibland mer strikt, ibland mindre strikt. På senaste tiden har jag mer och mer glidit mot en paleo-inspirerad livsstil, men har ändå ätit i princip liberal LCHF.

Men, eftersom jag så ofta har ont i magen och bubblig mage kände jag att det bör vara dags för en förändring. När jag äter riktigt strikt LCHF så har jag inte bubblig mage, men jag kände att det orkar jag inte riktigt med nu. Istället läste jag in mig ännu mer på paleo, och bestämde mig för att nu är det dags. Den största skillnaden för mig blir nog att äta mjölkfritt. Jag kommer knappast att börja hälla i mig frukter, men kanske lite mer än innan när jag inte ätit frukter alls.

Så för tillfället har jag i två dagar ätit glutenfritt, (raffinerat) sockerfritt, mjölkfritt, och tillsatsfritt. Och min mage mår bra. Det är andra kvällen i rad som den varken gör ont eller bubblar. Jag känner mig också instantly mindre svälld än vanligt. 

Så, vi får se vad detta blir till. Vågen har jag glömt i Jakobstad efter i sommar, men det är ganska skönt att inte alltid veta. Det märks lika bra på kläder och känsla. Så, nu kör vi.

 

Mitt morgonmål första dagen. Insåg lite för sent att jag hade ost i fröknäckebrödet. Men nu har jag fixat en ny sats utan ost. Väl så.

Mitt morgonmål första dagen. Insåg lite för sent att jag hade ost i fröknäckebrödet. Men nu har jag fixat en ny sats utan ost. Väl så.

Finns det någon annan där ute som har tankar och funderingar kring paleo/LCHF? Eller fantastiska tips och recept ni vill dela med er av? Hit me!

This weeks...

Hello, and happy Sunday evening!
I hope you have had an amazing week! Mine was mostly studying and getting settled here in Turku, but I did get some reading and moviewatching in as well. This is the summary of that week.


Read:

George Orwell, Animal Farm

Animal farm is a short novel from 1945. It is a political satire, and tells a story about animals that do an uproar against their farmer, and then they build their own society.

animalfarm.jpg

This story was quite interesting. It was funny to see how a book from 1945 still can be relevant today. But, the story wasn't really appealing to me. Nothing too bad, but nothing I would read again. 2/5 toasts.

 

Seen:

Into the Wild

Into the wild is a movie from 2007, and I think that's around the time I saw it the first time. Or maybe half of it. So it was about time to see it again, and that movie really got to me. It tells a story about a college graduate who escapes the society, burns his money and go on adventure to live in the nature in Alaska. Along the way he meets a few interesting people, and er get to see a lot of his life out in the wilderness.

Source: imdb.com

Source: imdb.com

This movie really got to me. I love how a human being can escape, and feel that freedom. Though I have a hard time to get the point of the movie. Is his escaping a good thing or a bad thing. I don't know, but I do know that this movie still lingers in my thoughts and in my mind. The movie is also based on a true story, which maybe gives it a lot more meaning. At least for me. 5/5 toasts.

 

Heard:

The minimalists podcast, number 094 | Budget. 
The minimalist, Joshua Fields Millburn and Ryan Nicodemus talks about budgeting and why they think it's important.

Not the best thing I've heard, they have had better episodes. I think they talk very little about their subject, but they are fun to listen to, especially after a few episodes when you get to know them. It still gets 4/5 toasts.

The mustards podcast, Let's stop making excuses.

Let's stop making excuses - LINK

David and Jenny Mustard talks about how they are making excuses for little things, and how they go to the gym. A fun little podcast I listened to when I was out running (in the rain). 5/5 toasts.

 

What did you read, see or hear this week?

Konmari method - books and papers

Today I read an article in the new called "Does less stuff give you a happier life?". It is an article in swedish about a girl who read Marie Kondos book, and now is completing The minimalism-game, when she is getting rid of 1 item per number of day it is (September 1st = 1 item, September 2nd= 2 items and so on).

I love that minimalism has become so popular, it is truly so freeing to own less stuff.
And to celebrate that, I am giving you the second video in my minimalism series, part 2 and 3 in the  Konmari method, books and papers. And this is the video of how it went.

 

Feel free to like and comment the video, I would love to here your thoughts on the subject!

Arken street festival 2017

Hösten i Åbo är en tid av evenemang. Studenthappenings avlöser varandra dagligen. Gulisar och människor i halare syns var och varannan timme på gatan utanför vårt fönster.

Vi har varken riktigt hunnit eller orkat vara med på så många av de inledande evenemangen i år. Men igår var vi på ett riktigt trevligt evenemang som i år ordnades för tredje gången. Nämligen Street food festival vid Arken. Det är Kårkaféerna, de som ser till att vi får vår billiga studentlunch varje dag, som ordnar detta evenemang. Och i år hade rektorn, liksom ifjol, bjudit på 600 gratispass, så vi satt som på nålar och uppdaterade anmälningssidorna när dessa släpptes på nätet. Gratis mat tackar man väl inte nej till. Och det var sååå gott!

Båda jag och mannen valde pulled-pork-hamburgaren, och jag frågade om jag kan få den utan bröd. Det fick jag, dom var väldigt tillmötesgående och vänliga. Och som jag sade, men som tåls att säga igen, det var GOTT! 

Där fanns även några artister som uppträdde, samt Human Foosball, som i finalerna refererades av självaste Kaj Kunnas. And here are the pics:

Note to self: Den lilla kameran är inte lika bra som den stora. Funkar, men vill man ha ordentliga bilder lönar det sig att kånka på D750:an. Note over.

New website

The day is finally here. The day I launch my new improved website, on a new platform.

WELCOME TO HANNAMADELEINE.COM

This is the space where I share everything that's close to my heart. Here you will find my blogposts, my youtube videos and my photos. And everything else I might find exciting sharing with you.

promo-9.jpg

So please, feel free to look around, comment on a blogpost, share this site, like my page on Facebook, follow me on Instagram or Twitter, and subscribe to me on Youtube. 

instagram
facebook
twitter
youtube

Feel free to comment on my posts, and don't forget to hit that like-heart-button if you like my content. Have a good one!
 

När verkligheten inte hänger med huvudet

Vi har återvänt till Åbo efter fyra månader i Jakobstad och Vasa. Och redan när jag öppnar dörren till vår lägenhet slår det mig. I mitt huvud har jag varit en minimalist sedan i våras. Men vår lägenhet är lämnad i det skick den var i vintras. Och när jag tittar in ser jag den ofantliga mängden saker vi har. Missförstå mig inte. Vi är vanliga människor, vi har inte specifikt samlat på något speciellt, och vi har det relativt städat. Men i mitt huvud är processen redan igång. Vi är minimalister, vi äger inte massvis med saker.

Så nu har den stora utrensningen börjat. I två dagar har vi gått igenom och plockat. Varendaste liten sak vi äger har blivit känd på och funderad över vare sig den behövs. Slutresultatet blev ca. 15 150-liters sopsäckar med skräp, 3 billaster till Kontti (röda korsets loppis), samt några lådor åt mor och bror.

Det är en konstig känsla, när verkligheten inte överensstämmer med hur man tror att det är. Men nu är sakerna utrensade, och imorgon ska vi städa allt damm som dragits upp.